Velkommen til "The fishpacking district"

Bontelabo sin historie er Bergens historie, om sjøen, byen og menneskene. I hundrevis av år har Bergen eksportert verdens beste fiskeråstoff til hele verden, og gitt mat på bordet i Rio og Roma, London og Tokyo. Mange av disse millionene av måltider er det menneskene på Bontelabo som har pakket, heist, fryst, solgt og eksportert.

Fra 1640 til 2011 var Bontelabo et kontrastens sted. Her møtte den salte og våte sjøluften, den iskalde og tørre kulden fra Europas største fryseboks. Den internasjonale varehandelen har gjort Bergen kjent over hele verden.

Hvor kommer navnet Bontelabo fra?
Teoriene om navnet er mange og stammer kanskje fra Hansatiden eller tidligere. En mulighet er at det stammer fra "knust flaske" på nederlandsk/tysk, eller en slang for "rufsete pub". Dette kan virke logisk, da Bontelabo også var et sted for underholdning for sjøfolk, med bordeller og annen fornøyelse som ikke var ønsket i bykjernen.

Bontelabo er i dag en urban destinasjon for bergensere og tilreisende fra hele verden. Atmosfæren på Bontelabo er maritim, og vi er i gang med en revitalisering av hele området. Den gamle fryseboksen ble skrudd av i 2011, og vil gjøres om til hotell med mer enn 200 rom og leiligheter. På gateplan tilrettelegges det for åpne alléer med ulike servicetilbud som gallerier, spisesteder, butikker og utstillingslokaler. Det som til nå har vært en stor parkeringsplass på taket, vil gjøres om til rekreasjonsområde med parkanlegg og lekeområder, til bruk for alle byens innbyggere. I tillegg blir det plass til flere hundrede arbeidsplasser i øvrig bebyggelse. 

Målet er å skape en urban samlingsplass og gi ny identitet til området. Selv om fiskeindustrien med dette blir historie, tar vi med oss inspirasjonen fra det som har vært - til det som skal bli.

Bontelabo - The fishpacking district of Bergen

Bontelabo i dag

Vi jobber for å skape destinasjon Bontelabo, et sted som tilbyr aktiviteter for hele byens befolkning.

Les mer